Waarom introverte mensen vaak minder moeite hebben om in de camera te kijken

Waarom introverte mensen vaak minder moeite hebben om in de camera te kijken

Waarom introverte mensen vaak minder moeite hebben om in de camera te kijken

Introverte mensen kijken vaak makkelijker in de camera, zij hebben daar minder moeite mee. Of althans, dat is mijn theorie. Ik zal uitleggen waarom ik dat denk.

Het ‘bewijs’

Anderhalve week geleden hielp ik mijn dochter van 10 haar eerste vlog op te nemen. Mijn dochter is een extravert meisje dat makkelijk contact legt met mensen.

Ook met op het podium staan heeft mijn dochter geen enkele moeite. En toch bleek het voor de camera best lastig voor haar. Ze had een mooi verhaal te vertellen, dus ze wilde het echt graag.

Twee dingen vielen me op. In de camera kijken vond ze lastig en ze kromp wat ineen, bijna een soort verlegen leek ze.

En dan de introvert

En dat zette me aan het denken. Mijn oudste zoon, die introvert is en niet altijd even makkelijk op mensen af stapt, heeft er geen enkel probleem mee om voor de camera te staan.

Hij kijkt goed in de camera (tenzij ik hem vertel om dat vooral niet te doen, zoals in dit filmpje 😉 ). En hij komt zelfverzekerd over op camera.

En dan ik, ik ben ook introvert, niet extreem, maar wel introvert. Voor de camera gaat ook mij juist makkelijk af. Ik vind het geen probleem om tegen zo’n ‘ding’ te praten. Voor mij hoeft er ook helemaal niemand achter de camera te staan. Sterker nog, ik vind het fijner om alleen video’s op te nemen.

De verklaring

En zo gek is dat misschien ook allemaal niet bedacht ik me toen (jaja, de psychologe in mij ontwaakte weer 😉 ).

Extraverte mensen halen energie uit sociale interactie. Dat is ook de setting waarin ze gewend zijn (veel) te praten. Wanneer je tegen een camera praat mis je dat sociale aspect, mis je de feedback van je gesprekspartner.

Je hebt geen oogcontact wanneer je tegen een camera praat. En dat is dus bepaald niet een situatie waarin een extravert persoon zich op z’n best voelt.

Een introvert persoon haalt juist veel energie uit ‘even rustig iets voor zichzelf doen’. Dat wil niet zeggen dat iemand die introvert is helemaal niet van sociale interactie houdt, maar hoe gezellig ze het ook op een feestje hebben, ze moeten even opladen door me-time.

En juist dat, die minder grote behoefte aan sociale interactie en de behoefte aan me-time maken die camera dan ineens een fijn apparaat. Zeker wanneer je dan alleen, bijvoorbeeld een vlog, filmt.

Vaak hebben introverte mensen hebben ook meer moeite met oogcontact, zeker wanneer ze mensen nog niet zo lang kennen, of het oogcontact wat langer duurt.

Wat misvattingen uit de wereld helpen

“Maar introverte mensen houden toch niet van praten, dat maakt het toch al lastig om voor een camera te staan”, hoor ik sommigen van jullie al denken.

Maar dat introverte mensen niet van praten houden is een misvatting. Marloes Bouwmeester heeft een interessant artikel over deze en andere misvattingen over introverten geschreven. Het heet 10 misvattingen over wat het betekent om introvert te zijn.

Verwar introvert ook niet met verlegen of onzelfverzekerd. Zowel introverte als extraverte mensen kunnen verlegen en/of onzelfverzekerd zijn en beide maken in de camera kijken ook een stuk lastiger.

Ik vertel hier nog iets meer over in mijn vlog dat je hieronder kan vinden.

De camera, uitkomst of onding?

Bij een camera is het bijna alsof je tegen jezelf praat en de camera heeft geen ogen, dus dat kijkt een stuk makkelijker en praat ook een stuk makkelijker.

Uiteindelijk, met wat oefening en wat trucjes, denk ik dat extraverte mensen ook allemaal ontspannen voor een camera kunnen staan én daar goed in kunnen kijken, maar ik denk dat, in eerste instantie, introverte mensen minder moeite hebben om in de camera te kijken dan extraverte mensen.

Wil je weten of jij introvert of extravert bent?

Wanneer je niet zeker weet of je introvert bent of extravert, dan kan je deze test doen.

Ik scoorde 52% op introvert. Dat klopt ook wel. Ik ben introvert, maar op best veel punten neig ik naar extravert. Klopt jou score met het beeld dat je vanjezelf had?

Laat je het weten in een reactie?

Waarom introverte mensen vaak minder moeite hebben om in de camera te kijken

De Whatsapp cultuur en waarom die ons soms in de weg zit

De Whatsapp-cultuur


En waarom die ons soms in de weg zit

De whatsapp cultuur
De whatsapp cultuur

Even een appje sturen, wie doet het niet? Het is tegenwoordig dé manier om één op één (en soms ook in een groep) met elkaar in contact te blijven.

Waar we vroeger de telefoon pakten (en ook voor zaken waarvoor we vroeger niet eens de telefoon pakten) sturen we nu een appje.

De voordelen van Whatsapp

En dat heeft natuurlijk voordelen.
– Je stoort iemand niet, of toch in ieder geval minder dan met een belletje
– Je hoeft niet direct te reageren
– Het is laagdrempeliger

Maar juist dat laatste voordeel kan ook een (groot) nadeel zijn. En het tweede voordeel gaat niet altijd op, er wordt namelijk meestal wel verwacht dat je snel reageert. Er wordt van ons verwacht dat we onze telefoon veel en vaak even checken.

Whatsapp is heel laagdrempelig. Een appje is snel verstuurd. Heerlijk voor mensen die het benaderen van mensen toch wat spannend vinden. Het is op afstand, je stuurt je berichtje vanaf een plek die voor jou veilig voelt. Als iemand al boos wordt kunnen ze je in ieder geval fysiek niets aan doen.

Wanneer je zelf een Whatsappje ontvangt en je weet niet meteen hoe te reageren, dan heb je de tijd om daar even over na te denken. Je hoeft niet gevat te zijn, je hoeft niet snel te zijn in het formuleren van je antwoorden. Je hebt de tijd en kan het zelfs nog even aan iemand anders laten lezen voordat je je appje verstuurt.
Alleen maar voordelen dus. Of zit er toch een addertje onder het gras?

Helaas zit er toch een addertje onder het gras. Meer dan één zelfs. Ben je introvert, dan zijn de nadelen zelfs groter.
Ik vind Whatsapp, als introvert, heerlijk. Ik was vroeger enorm verlegen , werd ook veel gepest en als een resultaat van dat alles vond ik het enorm ingewikkeld om op mensen af te stappen of om iemand te bellen. Hoewel ik in de loop van de jaren enorm gegroeid ben en het op mensen af stappen en iemand opbellen me een stuk makkelijker af gaan dan vroeger, zitten er nog steeds restjes van die angsten.

De nadelen van Whatsapp

Whatsapp vind ik dan ook een heerlijk medium. Ik stuur nog steeds liever een appje dan dat ik op iemand af stap of dat ik iemand bel.
En toch is dat niet goed. Whatsapp heeft ook nadelen:
– Je kan emoties in een appje slechter aflezen dan wanneer je iemand zijn stem hoort en haar gezicht ziet.
– Persoonlijke interactie wordt lastiger, want we oefenen minder
– Camera-angst wordt groter

En juist voor introverte mensen, zoals ik, zijn die nadelen groter.
Juist daarom zijn video’s en dan met name live video’s een mooi medium. Dit komt het dichtste bij Face-to-face. Door een vlog of een live video van jezelf op te nemen laat je jezelf alsnog écht zien.

Zeker in live video’s kan je jezelf niet verbergen. Is dat eng? Ja, in het begin wel, maar het is ook mooi. Het is ook hetgene dat het dichtste bij een live interactie komt.

Mensen horen je en zien je, zoals je echt bent op dat moment. Niet alleen zouden we dit veel meer moeten gebruiken in persoonlijke interactie met vrienden en kennissen. Ook voor ons bedrijf is dit het meest pure om met je klanten op afstand in contact te komen.

Mijn eye-opener

Een echte eye-opener was het pleidooi dat Ben Hartley hierover gaf op CreativeLive. Hij is fotograaf, niet direct de business waarvan je denkt dat live video’s voor jou als ondernemer veel toegevoegde waarde hebben. Toch laat hij zien dat het voor hem en voor elke ondernemer veel toegevoegde waarde kan hebben.

Door video’s maak je op afstand echt een connectie en ik merk ook elke keer weer dat mensen mijn video’s heel erg waarderen. Het is de manier, naast face-to-face communicatie om dat persoonlijke aspect vast te houden in onze snel veranderende digitale wereld.

Vind je het, net als ik eerst, nog eng om video’s op te nemen, laat staan Live te gaan? Neem dan eens een kijkje op mijn website, www.fotovideo4u.nl en kijk wat ik voor je kan betekenen. Met mijn eigen ervaring met vloggen en Live gaan en mijn studie psychologie kan ik ook jou helpen om vol zelfvertrouwen voor de camera te staan.

Waar neem je je vlog op? Vandaag: Vloggen in de natuur

Locaties om te vloggen deel 3: In de natuur


In de afgelopen weken heb ik het al over twee locaties om te vloggen gehad. Thuis en op kantoor. Beide locaties hebben voor en nadelen en dat geldt natuurlijk ook voor de locatie van vandaag, in de natuur.

In de natuur, of in het algemeen buiten, kan je prima vloggen, al zijn er wel wat punten om op te letten. Hieronder zet ik de voor- en nadelen voor je op een rij en ga ik in op de extra punten om op te letten wanneer je buiten vlogt.

De voordelen van vloggen in de natuur

Vloggen in de natuur, of buiten in het algemeen heeft best wat voordelen.

Wanneer je niet thuis of op kantoor wil of kan vloggen, omdat het er rumoerig is, een zooitje is, je bepaalde zaken niet op camera wilt laten zien, of je er even niet op je gemak voelt, dan is er altijd buiten. Een aantal (mogelijke) voordelen van vloggen in de natuur op een rijtje:

– De natuur is er altijd
– Natuur werkt voor veel mensen rustgevend
– De natuur is ‘neutraal terrein’

Wanneer je zelf rustig van de natuur wordt en dat belangrijk is voor het onderwerp van je vlog, dan kan vloggen in de natuur veel toevoegen.

De nadelen van vloggen in de natuur

Natuurlijk kan vloggen in de natuur ook nadelen hebben. Zeker wanneer je geen andere opties hebt dan buiten vloggen. Buiten je namelijk afhankelijk van het weer en van de tijden waarop de zon opkomt en onder gaat. Andere (mogelijke) nadelen van vloggen in de natuur zijn:

– Je mist de context van je bedrijf
– Er kan visueel veel gebeuren in beeld dat afleidt van je verhaal
– Omgevingsgeluid van onder andere wind en verkeer kan ervoor zorgen dat je slecht te verstaan bent.

Eén deel van deze nadelen is eenvoudig op te lossen. Door het gebruik van een microfoontje kan je ervoor zorgen dat het omgevingsgeluid niet storend is en je zelf goed te verstaan bent.

Verder is er in de natuur, of buiten in het algemeen, altijd wel ergens een plek te vinden waar geen of weinig visuele afleiding is. En een beetje ‘beweging’ in beeld kan ook fijn zijn, maar dat hangt af van je verhaal. Je zou bijvoorbeeld, net als ik in mijn vlog hieronder, een stukje kunnen gaan lopen.

De context van je bedrijf is lastiger.
Afhankelijk van het soort bedrijf dat je hebt kan de context waar je je filmpje opneemt veel toegevoegde waarde hebben.

Wanneer je bijvoorbeeld een tandartspraktijk hebt, zullen je kijkers sneller blijven kijken en eerder vertrouwen in je hebben wanneer je in je praktijk vlogt. Maar wanneer je als tandarts een vlog maakt over een nieuwe tandpasta met veel natuurlijke ingrediënten, dan kan vloggen in de natuur juist wel de goede context zijn en iets toevoegen aan je verhaal.

Het allerbelangrijkste is dat jij je op je gemak voelt op de plaats waar je vlogt. Hoe meer jij je op je gemak voelt, hoe beter je boodschap over komt bij je kijker. Natuurlijk zijn de andere elementen niet onbelangrijk,  zeker de context is ook heel belangrijk, maar zorg eerst dat je je op je gemak voelt.

Waar neem je je vlog op? Vandaag: Vloggen op kantoor

Locaties om te vloggen deel 2: Op kantoor

Vloggen op kantoor Vlog Coach Edith-José

Vorige week was het eerste van de 5 delen van locaties om te vloggen. Vandaag in deel 2 gaat het over vloggen op kantoor. Hieronder kan je lezen waarom het heel verstandig kan zijn om op kantoor te vloggen, maar ook waarom het nadelig zou kunnen zijn.

Met kantoor bedoel ik in dit geval niet per sé een ruimte met bureaus. Met kantoor bedoel ik de plek waar jij onderneemt.

Een geweldige eyeopener op dat gebied was voor mij wandelcoach Alexandra Brandes   ze zei naar aanleiding van mijn vlog van vorige week dat zij eigenlijk altijd op kantoor vlogde. Ik had een aantal van haar vlogs gezien en had haar nog nooit in een kantoor gezien en dat klopte, want als wandelcoach is haar ‘kantoor’ buiten, de natuur!

De voordelen van vloggen op kantoor

Op kantoor vloggen heeft een aantal belangrijke voordelen. De belangrijkste reden voor ondernemers om te vloggen is om een echte connectie te maken met (potentiële) klanten.

Klanten die jou als ondernemer zijn en horen gaan je veel sneller vertrouwen dan wanneer ze alleen geschreven teksten van je zien of foto’s of filmpjes van alleen jouw bedrijf of producten.  En door dat vertrouwen worden ze sneller klant en blijven ze ook langer klant.

En juist die connect met jouw klant kan je op kantoor meestal het snelste maken. De reden hiervoor is dat je op kantoor al gelijk in jouw rol als ondernemer bent, je hoeft dus geen ‘switch’ om te zetten, wat thuis vaak wel zo is. Je zal dus op kantoor makkelijker en natuurlijker als ondernemer voor de camera praten. Hoe spannender je het vloggen nog vindt, hoe meer dit geldt.

Verder klopt op kantoor ‘het plaatje’ voor je kijker. Als het goed is past jouw kantoor, de plek waar jij jouw bedrijf uitoefent, bij wat je bedrijfsmatig doet. Wanneer je daar vlogt klopt het beeld dus voor de kijker. Dit zorgt automatisch voor meer vertrouwen dat je weet waar je het over hebt.

Dit is een onbewust proces bij je kijker. Maar dat kan dus ook tegen je werken. Wanneer de plek waar je vlogt niet bij je verhaal past en ‘heel iets anders vertelt’, dan zorgt dat voor minder vertrouwen en dus minder klanten.

De nadelen van vloggen op kantoor

Ondanks de voordelen die ik hierboven genoemd heb, kan vloggen op kantoor ook nadelen hebben.  Wanneer je bijvoorbeeld al medewerkers in dienst hebt kan het rumoer op de achtergrond storend zijn. Dit is wel deels te ondervangen door een revers microfoontje, zoals bijvoorbeeld dit microfoontje dat ik zelf regelmatig gebruik.

Naast het rumoer van medewerkers kan het ook dat je nog heel zelfbewust bent wanneer je vlogt en dat je vloggen met mensen om je heen heel onprettig of zelfs (extra) eng vindt. In dat geval kom je veel minder over op  camera.

Tenslotte, afhankelijk van jouw soort bedrijf, kan kantoor een drukke omgeving zijn waar ook ‘visueel veel gebeurt’. Wanneer er in beeld veel beweging te zien is dan kan dat afleiden van jouw verhaal. Er zijn zeker situaties denkbaar waarin het bijdraagt aan je verhaal, maar wanneer het afleidt en er is geen rustig plekje te vinden op kantoor, dan is het niet verstandig om op kantoor te vloggen.

Ik kan niet op kantoor vloggen, waar dan wel?

Wanneer één van de bovengenoemde nadelen voor jou geldt, dan is vloggen op kantoor niet verstandig. Maar waar kan je dan wel vloggen?

Het belangrijkste dat je daarbij in gedachten moet houden is dat de plek waar je vlog geen afbreuk doet aan jouw verhaal, dat er geen disconnect ontstaat bij je kijker, want in dat geval groeit het vertrouwen van je kijker in jou niet. Sterker nog, de kans is zelfs groter dat mensen jouw vlog daardoor niet af kijken.

Waar kan je aan denken bij het ontstaan van een disconnect? Een loodgieter die in de prisessenkamer van zijn dochter vlogt bijvoorbeeld, of een grafisch ontwerper die voor haar fornuis vlogt.

Wanneer je niet op kantoor kan vloggen, zoek dan een neutrale omgeving, bijvoorbeeld een neutrale muur in je huis.

 

Waar neem je je vlog op? Vandaag: Thuis vloggen

Locaties voor het opnemen van je vlog

To feel at home stay at home
Waar neem jij je vlog op? Dat kan op veel locaties. Toch is niet elke locatie even geschikt. De komende vijf weken behandel ik elke week een locatie om je vlog op te nemen met de mogelijke voor- en nadelen. Vandaag locatie 1, bij je thuis.

Thuis vloggen, de voordelen

Wanneer je net begint met vloggen voelt dat meestal erg onwennig en veel ondernemers geven aan vloggen best eng te vinden. Zichtbaarheid is natuurlijk goed voor je bedrijf, maar tegelijkertijd ben je wanneer je vlogt wel heel erg zichtbaar. Veel onderneers kiezen dan ook voor video’s (want ja, video’s doen het nou eenmaal goed, toch?) van hun bedrijf of producten. Ik zie heel vaak mooie gelikte slideshows voorbijkomen. Die zijn natuurlijk heel mooi en kunnen ook zeker hun waarde hebben, maar je zichtbaarheid én het vertrouwen van (potentiële) klanten vergroot je pas echt wanneer je zelf zichtbaar bent.
Dus doe het eens gewoon, pak die telefoon en richt hem op jezelf wanneer je filmt :-).

En waar doe je dat dan, dat filmen? Zeker in het begin, wanneer het nog onwennig is en je het al spannend genoeg vindt, kan je je video’s gewoon lekker thuis opnemen. Waarom thuis? Omdat voor de meeste mensen geldt dat je je thuis:
– het meeste op je gemak voelt
– je lekker jezelf kan zijn
– je alles neer kan zetten zoals jij wilt, zodat je in alle rust je vlog op kan nemen
– je weet wat de momenten zijn waarop de kans klein is dat je gestoord wordt
– de kans dat je een vlog op gaat nemen groter is omdat je er de deur niet voor uit hoeft

Stel je vloggen steeds maar uit? En is één van de redenen tijdgebrek? Wanneer je thuis vlogt en het niet te technisch wilt maken (en dat zou ik, zeker in het begin, vooral niet doen), dan is een filmpje heel snel opgenomen…het kost maar een paar minuten van je tijd en je hoeft er de deur niet voor uit.

Heeft thuis vloggen dan geen nadelen? Dat ligt eraan, maar er zijn zeker nadelen te bedenken. Hieronder zet ik er een paar voor je op een rijtje.

Thuis vloggen, de nadelen

Natuurlijk kan thuis vloggen ook nadelen hebben. Ik zet een paar mogelijke nadelen op een rijtje:
– Thuis ben ik bijna nooit alleen en daardoor is het nooit rustig, er maakt altijd wel iemand geluid
– Mijn bedrijf is heel dynamisch en mijn rustige huis past niet bij dat beeld

En dan zijn er nog nadelen die ik gelijk kan weerleggen:
– Mijn huis is een zooitje.
Dat is mijn huis ook vaak, maar er is altijd wel een rustige muur, of een rustig hoekje waar je wel kan filmen. Zeker wanneer je niet per sé van toptot teen in beeld hoeft, is dat dus geen excuus :-).
– Ik wil mijn huis niet op video
Dat snap ik best, maar wanneer je voor een rustige muur filmt hoeft het niet eens op te vallen dat het om jouw huis gaat.

Waar ik mijn vlogs op neem

Misschien kan je het al raden. Ik neem mijn vlogs namelijk in (en heel soms ‘om’ 🙂 ) mijn huis op. Waarom ik dat doe?
– Ik wil een rustige omgeving, die de kijker niet afleid.
Mijn vlogs zijn meestal heel kort en met een duidelijke tip/ boodschap en dan werkt een omgeving waarin van alles gebeurt niet.
– Als ik dynamiek wil dan zorg ik daar ‘in beeld’ voor door mijn edits.
Ik gebruik met enige regelmaat (flashy) tekst in beeld en heel soms nog andere bewerkingen. Dat is dynamisch genoeg en staat meestal in het teken van wat ik in mijn vlog vertel
– Ik heb geen kantoor (buitenshuis 😉 ).
– Ik neem de meeste vlogs ’s avonds laat op, wanneer het stil is in huis

Hieronder nog een hele korte vlog waarin ik een paar van mijn ‘thuis film tricks’ laat zien.

Heb je nog vragen over thuis vloggen? Of heb je een idee voor een locatie die ik echt móet bespreken? Vertel het me in een reactie!

Behind the scenes 1

Vandaag geen blog, maar alleen een korte vlog :-). Volgende week weer een normale blog-vlog!

Hieronder kunnen jullie de vlog bekijken.

Insert WordPress Content

The show must go on

The show must go on

The show must go on

Hoe run jij je onderneming?

Hoe run jij je onderneming? Ga je er vol voor? Vast wel, want je wilt natuurlijk dat je onderneming slaagt.

Je wilt  dat je klanten tevreden blijven, door te leveren waar ze voor betalen. En natuurlijk lever je op tijd.

Ja toch?

Waarschijnlijk laat je zelfs griep hier niet tussen komen, jij komt je afspraken na.

Doe je hetzelfde met vloggen?

Ook jouw vlog is een afspraak

Dat klinkt misschien wat overdreven. Dat kan ik me goed voorstellen, want voor je vlogs word je (zeer waarschijnlijk) niet betaald. Maar regelmatig vloggen (over het belang daarvan ga ik in deze blog-vlog in) is ook een afspraak. Een afspraak die je maakt met al je kijkers, klanten en potentiële klanten (laten we ze even fans’ noemen, niet die hard gillende stalkende fans, maar de leuke 😉 ).

En het is zo makkelijk om dat ‘even’ te laten vallen, wanneer je druk bent, of je gewoon niet zo lekker voelt. Maar jouw fans verwachten iets van jou, wachten op jou. En één keer niets laten horen kan het vertrouwen schaden.

Is er dan nooit sprake van overmacht?

Tsja…in heel extreme gevallen natuurlijk wel, maar bij een griepje, nee.

Dat klinkt hard hè? Maar het valt wel mee, wanneer je doorleest leg ik uit waarom.

Wanneer je echt ziek bent. Of door omstandigheden helemaal geen tijd hebt voor je vlog. Maak dan niet je normale vlog, zoals je fans van je gewend zijn, maar maak een hele korte vlog. In die korte vlog leg je uit wat er aan de hand is.

Niet alleen stel je je fans niet teleur. Je laat ook zien dat je ‘gewoon mens bent’, meestal gaan je fans je daardoor alleen maar sympathieker vinden en ze zien dat je ze serieus neemt.

Je maakt het jezelf makkelijker

“Wat?! Makkelijker?” Zal je misschien denken. Ziek, of onder andere vervelende omstandigheden toch vloggen en daarmee maak ik het mezelf makkelijker?

Je vraagt je misschien af wat mijn definitie is van ‘makkelijker’.

Weet je hoeveel makkelijker het is om na één keer iets niet te doen het een volgende keer weer niet te doen? Zeker wanneer je nog niet zo lang vlogt, want het kost gewoon tijd en moeite.

De tweede keer heb je meestal een veel minder goed excuus. En weet je hoe groot het risico is dat je het de keer daarna weer niet doet….het niet doen wordt steeds makkelijker. De discipline is verdwenen (een interessant artikel over discipline kan je hier vinden). En wanneer je stopt met vloggen, of heel onregelmatig gaat vloggen, dan raak je heel veel fans kwijt en je raakt vertrouwen kwijt. Je had met je fans afgesproken elke week, of twee keer in de week, of elke… vul maar in op de puntjes wat je afgesproken hebt, te vloggen en die belofte kom je niet meer na.

Je stopt dus niet alleen maar met vloggen, je verliest veel meer en dat vertrouwen dat je verliest krijg je niet makkelijk terug.

The show must go on

Zorg dus dat je hoe dan ook iets op video plaatst. Als dat dan een keertje zonder logo en al je andere standaard branding is, dan is dat veel minder erg dan dat je jezelf helemaal niet laat zien.

Vertel je kijkers zo eerlijk mogelijk wat er aan de hand is waardoor ze niet jouw gebruikelijk vlog krijgen. Probeer, wanneer dat nog niet de volgende keer zal zijn, een eerlijke inschatting te geven van wanneer ze weer een reguliere vlog van je kunnen verwachten. En probeer ook de volgende keer, wanneer je nog geen reguliere vlog kan maken, wel een korte update te geven. Je fans zijn geïnteresseerd en dat betekent bijna altijd dat ze ook geïnteresseerd zijn in hoe het met je gaat.

Mischien ben je nieuwsgierig hoe ik op het idee kwam om mijn blog en vlog vandaag over dit onderwerp te laten gaan?

Dat komt doordat het voor mij vandaag ook wel heel makkelijk geweest zou zijn geen vlog te maken. Ik heb een enorm druk weekend voor de boeg en moet nu dus voorwerk doen…dat had ik allemaal wel ingecalculeerd. Wat ik niet had ingecalculeerd is dat ik mijn vinger flink zou beschadigen, door er zo’n breed nietje aan de ene kant in te laten komen en aan de ander kant weer uit te laten komen…behoorlijk onhandig…in alle opzichten, maar…the show must go on :-).

Branding 3 tips voor herkenbaarheid

FotoVideo4U Vlog Branding 3 tips voor herkenbaarheid Vlog Coach Edith-José

Branding 3 tips voor herkenbaarheid

Branding is belangrijk, ook wanneer je net begint met vloggen. Ik heb 3 tips om je herkenbaarheid te vergroten.

Waarom is herkenbaarheid zo belangrijk?

Begin je net met vloggen? Of sta je op het punt om te beginnen? Ook dan al is het goed om je bezig te houden met de herkenbaarheid van je vlog.

Waarom? daar zijn eigenlijk best veel redenen voor:

 • Herkenbaarheid geeft je (potentiële) klant een vertrouwd gevoel;
 • Waar je je vlog ook post, je (potentiële) klant pikt jouw vlog er direct uit;
 • Het zorgt voor online én offline herkenning;
 • Het geeft je een duidelijke indentiteit;
 • Je krijgt makkelijker ambassadeurs voor je bedrijf.

Hoe zorg je dat je vlog herkenbaar is?

Ik heb 3 tips om te zorgen dat jouw vlog herkenbaar is.

 • Zorg voor een herkenbare thumbnail
 • Gebruik een logo in je vlog
 • Zorg voor een vergelijkbare opbouw of intro

1. Zorg voor een herkenbare thumbnail

Op veel social media kanalen kan je gebruik maken van een thumbnail voor je vlog.

Een thumbnail is een foto, eigenlijk een verkleinde foto. Wanneer je erop klikt kom je bij de grote foto of, in dit geval, de video.

Wanneer je niets doet, dan kiest het social mediakanaal, zoals Facebook, YouTube of Instagram, zelf een afbeelding vanuit je video.

Om te zorgen dat je vlog herkenbaar is is het belangrijk dat je voor elke video zelf een thumbnail maakt. Zorg ervoor dat jouw thumbnails een gezamelijke component hebben. Dit kan je logo zijn, een bepaald kleurgebruik, een lettertype. Het gaat erom dat in één opslag duidelijk is dat het om een vlog van jou, van jouw bedrijf, gaat.

2. Gebruik een logo in je vlog

Het gebruik van een logo in je vlog heeft meerdere voordelen.

 • Wanneer de kijker midden in een video van jou beland, ziet hij direct dat het om een vlog van jou gaat, ook wanneer jij even niet in beeld bent.
 • Jouw logo blijft hierdoor beter hangen bij de kijker, waardoor hij het ook sneller zal herkennen in andere vormen van communicatie die je inzet.
 • Wanneer iemand jouw vlog deelt, dan maken nieuwe kijkers ook direct kennis met de naam van je bedrijf/ je logo, waardoor zij je ook sneller zullen herkennen.

3. Zorg voor een vergelijkbare opbouw/ intro

Door je vlog op een zelfde manier op te bouwen zorg je voor vertrouwdheid en vertrouwen. Hoeveel de inhoud van je vlogs ook mag verschillen, het geeft een vertrouwd gevoel wanneer je opbouw hetzelfde is. Het belangrijkste is hierbij het begin en het einde van je vlog.

Een echte intro, zoals ik die gebruik in mijn vlogs, is niet per sé noodzakelijk. Wanneer je altijd op dezelfde manier je vlog start, is dat al voldoende en hetzelfde geldt voor de afsluiting van je vlog. Denk bijvoorbeeld aan de ‘doorrollende r’ van Matthijs van Nieuwkerk wanneer hij aan het begin van zijn programma zegt: “Dit is de wereld draait doorrrrrr”. Dat geeft je, wanneer je fan bent, het vertrouwde gevoel en je gaat er nog eens even lekker voor zitten.

Dat vertrouwde gevoel is belangrijk, dit geeft je kijker steeds meer vertrouwen. In jou en in jouw bedrijf en daar gaat het uiteindelijk om.

Kijk nog maar eens goed naar mijn vlog hieronder en mijn eerdere vlogs, zoals deze bijvoorbeeld, om te zien hoe ik de drie tips hierboven inzet.

Storytelling in je vlog

Storrytelling in je vlogFotoVideo4U Vlog 12 Storytellingvoor je vlog

Storytelling in je vlog

Storytelling in je vlog. Waarom is het slim om dat te gebruiken?

Hou je van een goed verhaal? Een spannend boek? Misschien heb je niet veel tijd om te lezen, maar, hou je ervan?

De meeste mensen beantwoorden deze vraag, net als jij waarschijnlijk, met ja.

En dat is precies de reden waarom storytelling werkt.

Wanneer je al een tijdje ondernemer bent weet je waarschijnlijk al dat storytelling belangrijk is om echt goed te gaan verkopen.

Toch is verkopen, als het goed is, niet wat je veel in je vlog doet.

Kijkers vinden verhalen geweldig

Het doel van je vlog is om mensen vertrouwd met je te maken, aan je te binden. En dit doe je niet (in eerste instantie) door te verkopen.

Natuurlijk ga je uiteindelijk verkopen, deels in je vlog, maar vooral dóór je vlog.

Daarvoor heb je natuurlijk kijkers nodig en die kijkers, die moet je kunnen boeien. En dat is waar storytelling om de hoek komt kijken!

Verhalen werken!

Verhalen verbinden en verkopen

Ken je dat, dat je helemaal in een verhaal getrokken wordt? Dat je voelt wat de hoofdpersoon voelt en je alles om je heen vergeet?

Dat is waarom verhalen zo goed werken, je stelt het jezelf voor, je stelt jezelf voor dat jij de hoofdpersoon bent.

Wanneer je in je vlog jouw verhaal vertelt, wat jij overwonnen of bedacht hebt en dat je daarmee je potentiële klant kan helpen, dat spreekt aan. Dan hou je de aandacht vast en boei je je potentiële klanten.

En wanneer je dat doet, dan ga je uiteindelijk ook verkopen. Hoe beter en geloofwaardiger, daarom is het ook belangrijk dat het écht jouwverhaal is, je verhaal, hoe meer potentiële klanten je bindt en dat is natuurlijk belangrijk wanneer je ondernemer bent.

Laat je mij jouw vlog zien waarin je storytelling gebruikt?

 

Wanneer ben jij jezelf?

Wanneer ben jij jezelf?

Wanneer ben jij jezelf?

Wanneer ben jij jezelf? Wanneer je alleen bent? Bij je partner? Of ‘gewoon’ altijd?

En wat is jezelf zijn? Is er maar één ‘jezelf’? Of kunnen er in verschillende situaties verschillende versies van jezelf zijn?

Waarschijnlijk ben je in verschillende situaties net even anders. Zakelijk ben je bijvoorbeeld net wat serieuzer dan bij je vrienden. Terwijl je bij je partner waarschijnlijk meer je gevoelige kant laat zien dan wanneer je met een klant praat.

Je zakelijke zelf

Je zakelijke zelf komt het best naar voren wanneer je één op één met een klant praat. Hoe ben je dan? Ben ja alleen maar serieus, of komt er ook humor aan te pas? Laat je je gevoel zien, of helemaal niet?

Jij kent je zakelijke zelf het beste.

Is dat ook de ‘zelf’ die je terug ziet in je vlogs?

Jezelf zijn in je vlogs

Het klinkt zo normaal en misschien ook wel simpel, jezelf zijn in je vlogs. Toch is dit iets waar veel beginnende vloggers moeite mee hebben.

Ze zijn vooral vaak serieuzer en onzekerder.

Waar komt dat door?

3 Tips om je zakelijke zelf te zijn in je vlogs

Vloggen is in het begin onwennig en daardoor is het zo lastig om jezelf te zijn. Je moet op zoveel dingen letten. Meestal ben je vooral bezig met het overbrengen van je verhaal.

Hoe kan je dan toch zoveel mogelijk je zakelijke zelf zijn?

 1. Zie de lens niet als een lens, maar probeer je voor te stellen dat het je ideale klant is.
 2. Praat rustig, niet alleen heb je daardoor meer tijd om je zinnen te formuleren, waardoor je zekerder overkomt, maar je klant heeft ook meer tijd om de informatie tot zich te nemen. Wanneer je face-to-face met een klant praat en je praat te snel, dan zie je dat de aandacht van je klant afdwaalt of je ziet het wanneer je klant je niet begrijpt. Wanneer je vlogt zie je dat niet en wanneer je rustig praat heb je meer kans dat je boodschap aan komt.
 3. Kies onderwerpen waar je je in thuis voelt. Dit maakt je zekerder over wat je vertelt en je hoeft je minder te focussen op je verhaal, waardoor je meer tijd en aandacht hebt om je te focussen op de punten onder 1 en 2.

Oefenen

Oefening baart kunst. Een dooddoener?

Zeker niet! Hoe vaker je vlogt, hoe makkelijker het je af gaat om jezelf te zijn. Ik vlog zelf inmiddels een tijdje en bij onderwerpen waarin ik me goed thuis voel kan ik inmiddels goed mijn (zakelijke) zelf zijn. Bij onderwerpen waar ik net wat minder in thuis ben merk ik dat het me meer moeite kost, dit komt omdat ik dan op teveel tegelijk moet letten. Toch gaat het ook dan inmiddels steeds beter.

Dus echt, hoe vaker je vlogt, hoe makkelijker het je af zal gaan.

Veel plezier met vloggen!

Ben je al geabonneerd op mijn YouTube kanaal? Daar vind je mijn wekelijkse vlog. Je kan mijn kanaal vinden via mijn vlog hieronder.