Waar neem je je vlog op? Vandaag: Vloggen in de natuur

Locaties om te vloggen deel 3: In de natuur


In de afgelopen weken heb ik het al over twee locaties om te vloggen gehad. Thuis en op kantoor. Beide locaties hebben voor en nadelen en dat geldt natuurlijk ook voor de locatie van vandaag, in de natuur.

In de natuur, of in het algemeen buiten, kan je prima vloggen, al zijn er wel wat punten om op te letten. Hieronder zet ik de voor- en nadelen voor je op een rij en ga ik in op de extra punten om op te letten wanneer je buiten vlogt.

De voordelen van vloggen in de natuur

Vloggen in de natuur, of buiten in het algemeen heeft best wat voordelen.

Wanneer je niet thuis of op kantoor wil of kan vloggen, omdat het er rumoerig is, een zooitje is, je bepaalde zaken niet op camera wilt laten zien, of je er even niet op je gemak voelt, dan is er altijd buiten. Een aantal (mogelijke) voordelen van vloggen in de natuur op een rijtje:

– De natuur is er altijd
– Natuur werkt voor veel mensen rustgevend
– De natuur is ‘neutraal terrein’

Wanneer je zelf rustig van de natuur wordt en dat belangrijk is voor het onderwerp van je vlog, dan kan vloggen in de natuur veel toevoegen.

De nadelen van vloggen in de natuur

Natuurlijk kan vloggen in de natuur ook nadelen hebben. Zeker wanneer je geen andere opties hebt dan buiten vloggen. Buiten je namelijk afhankelijk van het weer en van de tijden waarop de zon opkomt en onder gaat. Andere (mogelijke) nadelen van vloggen in de natuur zijn:

– Je mist de context van je bedrijf
– Er kan visueel veel gebeuren in beeld dat afleidt van je verhaal
– Omgevingsgeluid van onder andere wind en verkeer kan ervoor zorgen dat je slecht te verstaan bent.

Eén deel van deze nadelen is eenvoudig op te lossen. Door het gebruik van een microfoontje kan je ervoor zorgen dat het omgevingsgeluid niet storend is en je zelf goed te verstaan bent.

Verder is er in de natuur, of buiten in het algemeen, altijd wel ergens een plek te vinden waar geen of weinig visuele afleiding is. En een beetje ‘beweging’ in beeld kan ook fijn zijn, maar dat hangt af van je verhaal. Je zou bijvoorbeeld, net als ik in mijn vlog hieronder, een stukje kunnen gaan lopen.

De context van je bedrijf is lastiger.
Afhankelijk van het soort bedrijf dat je hebt kan de context waar je je filmpje opneemt veel toegevoegde waarde hebben.

Wanneer je bijvoorbeeld een tandartspraktijk hebt, zullen je kijkers sneller blijven kijken en eerder vertrouwen in je hebben wanneer je in je praktijk vlogt. Maar wanneer je als tandarts een vlog maakt over een nieuwe tandpasta met veel natuurlijke ingrediënten, dan kan vloggen in de natuur juist wel de goede context zijn en iets toevoegen aan je verhaal.

Het allerbelangrijkste is dat jij je op je gemak voelt op de plaats waar je vlogt. Hoe meer jij je op je gemak voelt, hoe beter je boodschap over komt bij je kijker. Natuurlijk zijn de andere elementen niet onbelangrijk,  zeker de context is ook heel belangrijk, maar zorg eerst dat je je op je gemak voelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *