Waar neem je je vlog op? Vandaag: Vloggen op kantoor

Locaties om te vloggen deel 2: Op kantoor

Vloggen op kantoor Vlog Coach Edith-José

Vorige week was het eerste van de 5 delen van locaties om te vloggen. Vandaag in deel 2 gaat het over vloggen op kantoor. Hieronder kan je lezen waarom het heel verstandig kan zijn om op kantoor te vloggen, maar ook waarom het nadelig zou kunnen zijn.

Met kantoor bedoel ik in dit geval niet per sé een ruimte met bureaus. Met kantoor bedoel ik de plek waar jij onderneemt.

Een geweldige eyeopener op dat gebied was voor mij wandelcoach Alexandra Brandes   ze zei naar aanleiding van mijn vlog van vorige week dat zij eigenlijk altijd op kantoor vlogde. Ik had een aantal van haar vlogs gezien en had haar nog nooit in een kantoor gezien en dat klopte, want als wandelcoach is haar ‘kantoor’ buiten, de natuur!

De voordelen van vloggen op kantoor

Op kantoor vloggen heeft een aantal belangrijke voordelen. De belangrijkste reden voor ondernemers om te vloggen is om een echte connectie te maken met (potentiële) klanten.

Klanten die jou als ondernemer zijn en horen gaan je veel sneller vertrouwen dan wanneer ze alleen geschreven teksten van je zien of foto’s of filmpjes van alleen jouw bedrijf of producten.  En door dat vertrouwen worden ze sneller klant en blijven ze ook langer klant.

En juist die connect met jouw klant kan je op kantoor meestal het snelste maken. De reden hiervoor is dat je op kantoor al gelijk in jouw rol als ondernemer bent, je hoeft dus geen ‘switch’ om te zetten, wat thuis vaak wel zo is. Je zal dus op kantoor makkelijker en natuurlijker als ondernemer voor de camera praten. Hoe spannender je het vloggen nog vindt, hoe meer dit geldt.

Verder klopt op kantoor ‘het plaatje’ voor je kijker. Als het goed is past jouw kantoor, de plek waar jij jouw bedrijf uitoefent, bij wat je bedrijfsmatig doet. Wanneer je daar vlogt klopt het beeld dus voor de kijker. Dit zorgt automatisch voor meer vertrouwen dat je weet waar je het over hebt.

Dit is een onbewust proces bij je kijker. Maar dat kan dus ook tegen je werken. Wanneer de plek waar je vlogt niet bij je verhaal past en ‘heel iets anders vertelt’, dan zorgt dat voor minder vertrouwen en dus minder klanten.

De nadelen van vloggen op kantoor

Ondanks de voordelen die ik hierboven genoemd heb, kan vloggen op kantoor ook nadelen hebben.  Wanneer je bijvoorbeeld al medewerkers in dienst hebt kan het rumoer op de achtergrond storend zijn. Dit is wel deels te ondervangen door een revers microfoontje, zoals bijvoorbeeld dit microfoontje dat ik zelf regelmatig gebruik.

Naast het rumoer van medewerkers kan het ook dat je nog heel zelfbewust bent wanneer je vlogt en dat je vloggen met mensen om je heen heel onprettig of zelfs (extra) eng vindt. In dat geval kom je veel minder over op  camera.

Tenslotte, afhankelijk van jouw soort bedrijf, kan kantoor een drukke omgeving zijn waar ook ‘visueel veel gebeurt’. Wanneer er in beeld veel beweging te zien is dan kan dat afleiden van jouw verhaal. Er zijn zeker situaties denkbaar waarin het bijdraagt aan je verhaal, maar wanneer het afleidt en er is geen rustig plekje te vinden op kantoor, dan is het niet verstandig om op kantoor te vloggen.

Ik kan niet op kantoor vloggen, waar dan wel?

Wanneer één van de bovengenoemde nadelen voor jou geldt, dan is vloggen op kantoor niet verstandig. Maar waar kan je dan wel vloggen?

Het belangrijkste dat je daarbij in gedachten moet houden is dat de plek waar je vlog geen afbreuk doet aan jouw verhaal, dat er geen disconnect ontstaat bij je kijker, want in dat geval groeit het vertrouwen van je kijker in jou niet. Sterker nog, de kans is zelfs groter dat mensen jouw vlog daardoor niet af kijken.

Waar kan je aan denken bij het ontstaan van een disconnect? Een loodgieter die in de prisessenkamer van zijn dochter vlogt bijvoorbeeld, of een grafisch ontwerper die voor haar fornuis vlogt.

Wanneer je niet op kantoor kan vloggen, zoek dan een neutrale omgeving, bijvoorbeeld een neutrale muur in je huis.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *