The show must go on

The show must go on

The show must go on

Hoe run jij je onderneming?

Hoe run jij je onderneming? Ga je er vol voor? Vast wel, want je wilt natuurlijk dat je onderneming slaagt.

Je wilt  dat je klanten tevreden blijven, door te leveren waar ze voor betalen. En natuurlijk lever je op tijd.

Ja toch?

Waarschijnlijk laat je zelfs griep hier niet tussen komen, jij komt je afspraken na.

Doe je hetzelfde met vloggen?

Ook jouw vlog is een afspraak

Dat klinkt misschien wat overdreven. Dat kan ik me goed voorstellen, want voor je vlogs word je (zeer waarschijnlijk) niet betaald. Maar regelmatig vloggen (over het belang daarvan ga ik in deze blog-vlog in) is ook een afspraak. Een afspraak die je maakt met al je kijkers, klanten en potentiële klanten (laten we ze even fans’ noemen, niet die hard gillende stalkende fans, maar de leuke 😉 ).

En het is zo makkelijk om dat ‘even’ te laten vallen, wanneer je druk bent, of je gewoon niet zo lekker voelt. Maar jouw fans verwachten iets van jou, wachten op jou. En één keer niets laten horen kan het vertrouwen schaden.

Is er dan nooit sprake van overmacht?

Tsja…in heel extreme gevallen natuurlijk wel, maar bij een griepje, nee.

Dat klinkt hard hè? Maar het valt wel mee, wanneer je doorleest leg ik uit waarom.

Wanneer je echt ziek bent. Of door omstandigheden helemaal geen tijd hebt voor je vlog. Maak dan niet je normale vlog, zoals je fans van je gewend zijn, maar maak een hele korte vlog. In die korte vlog leg je uit wat er aan de hand is.

Niet alleen stel je je fans niet teleur. Je laat ook zien dat je ‘gewoon mens bent’, meestal gaan je fans je daardoor alleen maar sympathieker vinden en ze zien dat je ze serieus neemt.

Je maakt het jezelf makkelijker

“Wat?! Makkelijker?” Zal je misschien denken. Ziek, of onder andere vervelende omstandigheden toch vloggen en daarmee maak ik het mezelf makkelijker?

Je vraagt je misschien af wat mijn definitie is van ‘makkelijker’.

Weet je hoeveel makkelijker het is om na één keer iets niet te doen het een volgende keer weer niet te doen? Zeker wanneer je nog niet zo lang vlogt, want het kost gewoon tijd en moeite.

De tweede keer heb je meestal een veel minder goed excuus. En weet je hoe groot het risico is dat je het de keer daarna weer niet doet….het niet doen wordt steeds makkelijker. De discipline is verdwenen (een interessant artikel over discipline kan je hier vinden). En wanneer je stopt met vloggen, of heel onregelmatig gaat vloggen, dan raak je heel veel fans kwijt en je raakt vertrouwen kwijt. Je had met je fans afgesproken elke week, of twee keer in de week, of elke… vul maar in op de puntjes wat je afgesproken hebt, te vloggen en die belofte kom je niet meer na.

Je stopt dus niet alleen maar met vloggen, je verliest veel meer en dat vertrouwen dat je verliest krijg je niet makkelijk terug.

The show must go on

Zorg dus dat je hoe dan ook iets op video plaatst. Als dat dan een keertje zonder logo en al je andere standaard branding is, dan is dat veel minder erg dan dat je jezelf helemaal niet laat zien.

Vertel je kijkers zo eerlijk mogelijk wat er aan de hand is waardoor ze niet jouw gebruikelijk vlog krijgen. Probeer, wanneer dat nog niet de volgende keer zal zijn, een eerlijke inschatting te geven van wanneer ze weer een reguliere vlog van je kunnen verwachten. En probeer ook de volgende keer, wanneer je nog geen reguliere vlog kan maken, wel een korte update te geven. Je fans zijn geïnteresseerd en dat betekent bijna altijd dat ze ook geïnteresseerd zijn in hoe het met je gaat.

Mischien ben je nieuwsgierig hoe ik op het idee kwam om mijn blog en vlog vandaag over dit onderwerp te laten gaan?

Dat komt doordat het voor mij vandaag ook wel heel makkelijk geweest zou zijn geen vlog te maken. Ik heb een enorm druk weekend voor de boeg en moet nu dus voorwerk doen…dat had ik allemaal wel ingecalculeerd. Wat ik niet had ingecalculeerd is dat ik mijn vinger flink zou beschadigen, door er zo’n breed nietje aan de ene kant in te laten komen en aan de ander kant weer uit te laten komen…behoorlijk onhandig…in alle opzichten, maar…the show must go on :-).

Eén gedachte over “The show must go on”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *