Wanneer ben jij jezelf?

Wanneer ben jij jezelf?

Wanneer ben jij jezelf?

Wanneer ben jij jezelf? Wanneer je alleen bent? Bij je partner? Of ‘gewoon’ altijd?

En wat is jezelf zijn? Is er maar één ‘jezelf’? Of kunnen er in verschillende situaties verschillende versies van jezelf zijn?

Waarschijnlijk ben je in verschillende situaties net even anders. Zakelijk ben je bijvoorbeeld net wat serieuzer dan bij je vrienden. Terwijl je bij je partner waarschijnlijk meer je gevoelige kant laat zien dan wanneer je met een klant praat.

Je zakelijke zelf

Je zakelijke zelf komt het best naar voren wanneer je één op één met een klant praat. Hoe ben je dan? Ben ja alleen maar serieus, of komt er ook humor aan te pas? Laat je je gevoel zien, of helemaal niet?

Jij kent je zakelijke zelf het beste.

Is dat ook de ‘zelf’ die je terug ziet in je vlogs?

Jezelf zijn in je vlogs

Het klinkt zo normaal en misschien ook wel simpel, jezelf zijn in je vlogs. Toch is dit iets waar veel beginnende vloggers moeite mee hebben.

Ze zijn vooral vaak serieuzer en onzekerder.

Waar komt dat door?

3 Tips om je zakelijke zelf te zijn in je vlogs

Vloggen is in het begin onwennig en daardoor is het zo lastig om jezelf te zijn. Je moet op zoveel dingen letten. Meestal ben je vooral bezig met het overbrengen van je verhaal.

Hoe kan je dan toch zoveel mogelijk je zakelijke zelf zijn?

  1. Zie de lens niet als een lens, maar probeer je voor te stellen dat het je ideale klant is.
  2. Praat rustig, niet alleen heb je daardoor meer tijd om je zinnen te formuleren, waardoor je zekerder overkomt, maar je klant heeft ook meer tijd om de informatie tot zich te nemen. Wanneer je face-to-face met een klant praat en je praat te snel, dan zie je dat de aandacht van je klant afdwaalt of je ziet het wanneer je klant je niet begrijpt. Wanneer je vlogt zie je dat niet en wanneer je rustig praat heb je meer kans dat je boodschap aan komt.
  3. Kies onderwerpen waar je je in thuis voelt. Dit maakt je zekerder over wat je vertelt en je hoeft je minder te focussen op je verhaal, waardoor je meer tijd en aandacht hebt om je te focussen op de punten onder 1 en 2.

Oefenen

Oefening baart kunst. Een dooddoener?

Zeker niet! Hoe vaker je vlogt, hoe makkelijker het je af gaat om jezelf te zijn. Ik vlog zelf inmiddels een tijdje en bij onderwerpen waarin ik me goed thuis voel kan ik inmiddels goed mijn (zakelijke) zelf zijn. Bij onderwerpen waar ik net wat minder in thuis ben merk ik dat het me meer moeite kost, dit komt omdat ik dan op teveel tegelijk moet letten. Toch gaat het ook dan inmiddels steeds beter.

Dus echt, hoe vaker je vlogt, hoe makkelijker het je af zal gaan.

Veel plezier met vloggen!

Ben je al geabonneerd op mijn YouTube kanaal? Daar vind je mijn wekelijkse vlog. Je kan mijn kanaal vinden via mijn vlog hieronder.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *