Stopwoorden, eh, wat doe je eraan?!

Stopwoorden, eh, wat doe je eraan?!

Stopwoorden, eh, wat doe je eraan?!

Stopwoorden, eh, wat doe je eraan?! Erger je je wel eens aan? Bij jezelf, of bij iemand waarvan je regelmatig een vlog kijkt?

Stopwoorden

Stopwoorden zijn erin vele soorten en maten, van echte woorden, als ‘Oké’, tot korte zinnetjes, zoals ‘zeg maar’ of ‘ik zweer je’. En dan is er nog eh, alleen maar een klank.

Hoe kom je van stopwoorden af? Daar ga ik zo op in. Maar wil je ook weten wat de functie is van stopwoorden? Dan is dit misschien wel een interessant artikel, ja, misschien nog een soort van interessant, zeg maar ;-).

Hoe voorkom je dat je stopwoorden gebruikt tijdens het vloggen?

Heb je het artikel gelezen? Dan weet je een beetje wat het nut van stopwoordjes kan zijn. Maar wanneer je vlogt (en misschien, stiekem, ook wel in het dagelijks leven) wil je natuurlijk zo min mogelijk gebruik maken van stopwoorden, want ja, ze zijn zeg maar, eh, best wel irritant.

Gelukkig zijn er een paar dingen die je kan doen waardoor je veel minder stopwoorden gaat gebruiken. Ik zet hier drie tips op een rij en ga er in mijn vlog (zie het filmpje onder deze blog) ook nog verder op in.

3 tips

Ik heb 3 tips om van je stopwoorden af te komen, of ze in ieder geval veel minder te gaan gebruiken.

  1. Praat over een onderwerp waar je veel over weet en je zeker over voelt.
  2. Bedenk van tevoren wat je wil vertellen, de kernpunten, schijf ze eventueel op
  3. Neem de tijd, spreek net wat langzamer dan normaal.

Het werkt echt

Deze tips werken heel goed en zorgen ervoor dat je minder stopwoorden gebruikt.

De meeste mensen die deze tips horen maken zich vooral zorgen om tip 3, ze vragen zich af of ze dan niet sloom over komen.

Twee vliegen in één klap

Wanneer we ergens veel over weten praten we meestal juist snel. Voor je kijker vaak te snel, want die heeft over het algemeen minder kennis van het onderwerp dan jij en heeft dus meer tijd nodig om de informatie te verwerken.

Door langzamer te praten dan je normaal zou doen sla je dus twee vliegen in één klap. Je geeft de kijker meer kans om de informatie te verwerken en dus het meeste uit je vlog te halen en je geeft jezelf de tijd om de zinnen in je hoofd te formuleren voordat je ze uit spreekt, waardoor je minder snel stopwoorden gebruikt.

Probeer je het?

Ik hoor het heel graag wat je ervaringen zijn met het toepassen van de tips!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *